Vállalati ügyfelek

Egy bizonyos üzemméret felett, ahogy az üzleti kapcsolatok és a munkavállalók száma gyarapszik, a nagy számok törvénye miatt előbb-utóbb jogvita keletkezik. Ezen kívül egy társaság számos mindennapos ügyben kerülhet kellemetlen helyzetbe, gondoljunk csak a folyamatosan változó gazdasági szabályzókra.

Két megoldás kínálkozik, a reaktív és a proaktív.

A reaktív megoldás jellemzője, hogy utólag próbáljuk a keletkezett hátrányt megszüntetni, vagy legalább mérsékelni. Kevésbé cizellált, de annál kifejezőbb módon úgy is fogalmazhatnánk, hogy megpróbáljuk visszalapátolni a … hm … szóval a kipottyant dolgot a tehénbe. Ez az esetek egy részében – valamilyen mértékben – lehetséges, néha azonban lehetetlen.

A proaktív megoldás jellemzője, hogy a várható problémáknak igyekszünk elébe menni. Az ügyvéd a társaság menedzsmentjével folyamatos kapcsolatban áll, ha szükséges, a társaság székhelyén, és a döntések meghozatala idején lát el konzultatív szerepet. Minél régebbi az ügyfélkapcsolat, annál kevesebb időt igényel a kapcsolattartás, mivel az ügyvéd számára az üzleti környezetet és egyéb körülményeket nem szükséges ismételten bemutatni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez sokkal költséghatékonyabb megoldás. Ugyanúgy, mint az egészségügyben: jobb a betegséget megelőzni, mint kezelni.

A proaktív megoldás az ügyvédi állandó megbízás. Előre kalkulálható a költsége, és az ügyvéd felelőssége, hogy a jogi tanácsnak megfelelően hozott vállalati döntést szükség esetén a jogi fórumok előtt is megvédje.

És igazából ez az a terület, a közepes méretű (a magyarországi top500 vége felé található) társaságok komplex képviselete, ahol tevékenységünk 80-90 %-át kifejtjük. A vonatkozó szabályok értelmében referenciát a érintettek engedélyével sem tehetünk közzé honlapunkon, de annyit elárulhatunk, hogy az általunk képviselt (egyébként amerikai, német, magyar, illetve japán tulajdonú) társaságok között találhatóak többek közt autóipari alkatrész beszállítók, élelmiszeripari alapanyag termelő, mezőgazdasági cégek. És mi képviseljük a világ egyik legnagyobb baromfitenyésztő vállalatának magyarországi leányvállalatát is. (Fenti referenciák személyes kapcsolatfelvétel esetén közölhetőek és természetesen ellenőrizhetőek.)

Szolgáltatásunkat szükség esetén angol illetve német nyelven, és ügyfeleinket rendszeresen felkeresve Pest-, Komárom-Esztergom-, Győr-Moson-Sopron-, valamint Fejér Megyében is biztosítjuk.

Ehhez a témához kapcsolódóan érintenünk kell egy olyan kérdéskört, amelyről mi ügyvédek igyekszünk szemérmesen megfeledkezni – legalábbis még egyetlen ügyvédi honlapon sem láttuk. Ez pedig az ügyvédi felelősség kérdése. Itt mutatkozik az állandó ügyvédi konzultáció még egy előnye a megbízó számára. Ha a vállalatvezetés döntése jogszabálysértő vagy szerződésszegéshez vezet, a társaság viseli annak hátrányait. Ha a vállalatvezetés hibás döntése szakmailag hibás ügyvédi tanácson alapul, az ügyvéd felelősségbiztosítása fedezetet nyújt az okozott veszteségre. Fontos ellenőrizni, hogy az ügyvédi felelősségbiztosítás mértéke igazodik-e a társaság ügyleteinek volumenéhez, mivel annak kötelező legkisebb összege nemzetközi összehasonlításban alacsony, mindössze 15 millió forint.

A mi irodánk a nemzetközi ügyfélkör igényeinek megfelelő, magyarországi viszonylatban jelentős összegűnek nevezhető, 100 millió forintos felelősségbiztosítással rendelkezik.

TOP